ОРАЗАНЫҢ ДЕНСАУЛЫҚҚА ПАЙДАСЫ

760 көрілім

Тунистегі ұлттық тамақтану институтының мамандары Рамазан айында ораза ұстайтындардың холестерин деңгейі 20% көтерілетінін дәлелдеді. Өздеріңіз білетіндей, холестерин қан тамырларының қабырғаларында орналасады. Бұл жүрек-тамыр ауруларының қаупін тудырады. Холестериннің кері әсері бар. Ал, қаныққан майларды тұтыну холестерин деңгейін жоғарылатады.

Ораза ұстаған жандардың денсаулы-ғына жағымды әсер ететінін жиі ести-міз. Бірақ бұл фактіні егжей-тегжейлі және дәл растауын диетологтардан естуге болады. Олардың сөздері медициналық тұрғыдан расталған. Оразаның адам ағзасының әртүрлі мүшелеріне жағымды әсерінің бірнеше мысалдары келтірілген.

Мәселен, ми ораза кезінде дене май қорының бір бөлігін тұтынады, бұл қандағы холестеринді азайтуға көмектеседі және осылайша инсульт ықтималдығын азайтады. Жүрек ағзасы арқылы өтетін қан мөлшерінің 10%-ы ас қорыту аппаратына жіберіледі. Ораза кезінде бұл пайыз азаяды, өз кезегінде жүрек аз қарқынды жұмыс істейді. Ораза ұстаған адамның денесінде сақталған майлар күйіп кетеді, бұл қандағы холестеринге пайдалы әсер етеді. Ол қалыпты күндері қан тамырларының қабырғаларында орналасады және артериосклерозға және жоғары қысымға әкелуі мүмкін.

Ораза кезінде қандағы судың мөлшерін азайтады. Бұл оның қалыңдатылуына әкеледі. Бұл өз кезегінде тамырлардағы қан мөлшерін азайтады, бұл простогландиннің секрециясын арттырады, қан тамырлары жүйесінде маңызды рөл атқаратын, асқазан жарасы мен босануды жеңілдетеді. Тері жағдайы кезінде қан сияқты, судың мөлшері азаяды және бұл факт көптеген тері ауруларын емдеуге ықпал етеді және мыналарға әкеледі: иммунитеттің жоғарылауы, дененің үлкен бөліктеріне таралатын тері ауруларының ықтималдығын азайту, мысалы, аллергиялық аурулардың төмендеуі, безеудің кейбір себептерін жою және тіпті қатерлі ісік аурулары.

Ал, ұйқы безіне демалуға тамаша мүмкіндік береді. Ұйқы безі қантты тіндерде жиналатын құрғақ немесе майлы заттарға айналдыратын инсулин шығарады. Егер шығарылған инсулин мөлшері артық тағамға байланысты асып кетсе, онда ол ұйқы безіне әсер етеді және шаршауды тудырады. Ақыр соңында, ол өз функцияларын қандағы қант жинау арқылы орындай алмайды. Бұл кейіннен қант диабетін тудыруы мүмкін.

Бауыр ораза кезінде өз қызметін белсендіреді. Улы заттар ағзадан қуық пен тоқ ішек арқылы шығарылады. Бұл процесс ағзадағы сақталған майларды жоюға көмектеседі және бауыр жасушаларын белсендіреді. Бүйрек ағзадағы сұйықтық концентрациясының төмендеуі бүйректің жұмысына оң әсер етеді, атап айтқанда қан қысымының төмендеуіне әкеледі. Бұл жоғары қан қысымы бар адамдар үшін пайдалы. Сондай-ақ, ораза кезінде натрий, оксалаттар және фосфаттар сияқты тұздардың концентрациясы төмендейді, бұл тастар мен ісіктерді құрайтын шөгінділердің алдын алады.

Жасушалар адам ағзасы әр секунд сайын онда 2,5 миллионнан астам жасуша өліп, туылатындай етіп жасалған, организм үнемі жасушаларды жаңартумен айналысады. Ораза кезінде дене белсенді жұмыс істей бастайды және жасушалардың қалпына келу процесін белсендіреді. Көз ағзадан ағып кету мөлшері қалыпқа келеді, мысалы оның физиологиялық сақталуына жауап беретін көзден жас ағуы. Сондай-ақ, көздің ішкі қысымы төмендейді, бұл глаукома сияқты қауіпті аурулары бар науқастың жағдайына оң әсер етеді және тор қабығындағы қосымша аурулардың пайда болуын азайтады.

Буындар бірлескен ауырсынудың себептері болып табылатын улы заттардан тазартылады. Медицинада мұндай тазартудың оразадан басқа емі әлі табылған жоқ. Сондай-ақ, бұл пода-гра зақымдану ықтималдығын азай-тады, оның себебі буындарда зәр қыш-қылының көп мөлшерде жауын-шашы-ны және сапасыз ет жеу мен сүт ішу.

Рамазан айына арналған пайдалы кеңестер. Доктор Фарук Хафижи, Оңтүстік Африка Ислам медициналық қауымдастығының мүшесі, қасиетті Рамазан айында ораза ұстайтындарда пайда болатын денсаулыққа қатысты кейбір мәселелерді болдырмауға көмектесетін пайдалы кеңестер береді. Доктор Хафижидің айтуынша, осы кеңестерге сүйене отырып, сіз физикалық ыңғайсыздық сезімін азайтып, Рамазанның рухани мәніне толықтай назар аудара аласыз.

Қасиетті Рамазан айында сіздің тамағыңыз әдеттегіден мүлдем өзгеше болмауы керек және мүмкіндігінше қарапайым, теңдестірілген болуы керек және оған көкөністер, жемістер, ет, құс еті, балық, нан, жарма және сүт өнімдері сияқты әр топтың өнімдері кіруі керек. Қуырылған тағам денсаулыққа зиянды және оны тұтынуды шектеу қажет. Мұндай тағам ас қорытуды, жүрек айнуын тудырады.

Жеуге болмайды: майлы және қуырылған тағамдар; артық қант бар тағамдар. Аулақ болыңыз: сухур кезінде артық тамақтану; сухур кезінде тым көп ішу (осыған байланысты күн ішінде тонды ұстап тұру үшін қажет минералды тұздар ағзадан шығарылады).

Дайындаған: Ақниет КӘРІМ.

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған

Жоғары

Вы не можете скопировать содержимое этой страницы