Ботулизм және тамақтан улану

409 көрілім

Ботулизм және тамақтан улану-бұл микробтармен және олардың токсиндерімен, яғни адамнан адамға берілмейтін улармен ластанған тамақ өнімдерін тұтыну нәтижесінде пайда болатын ауру.
Облыс аумағында жыл сайын үйде консервіленген өнімдерді пайдалануға байланысты ботулизм жағдайлары болып жатады. Көбінесе, көкөністерді сақтау шарттары сақталмаса, ботулизм қоздырғышы өнімге енеді және анаэробты жағдайда токсинді шығару арқылы дами алады. Адамдар үшін өлім дозасы – бұл ми мен жұлынға әсер ететін шамамен 0,3 мкг токсин. Ботулинге қарсы сарысуды уақтылы енгізу ғана өлімнен құтқарады, сондықтан ботулизм токсинімен улануға күдік туындаған жағдайда дереу медициналық көмекке жүгіну керек.
Ботулизмнің алдын-алу;
Көкөністерді консервілеу және ет өнімдерін ыстау кезінде барлық гигиеналық және технологиялық жағдайларды сақтаудан тұрады. Токсиннің өзі ыстыққа төзімді, қайнау температурасына бір сағаттан астам уақыт төтеп береді. Сондықтан жақсы дайындалған тағамның өзі улануды тудыруы мүмкін.


А.Искаков

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған

Вы не можете скопировать содержимое этой страницы